Despre noi

grupulnoica-128.jpgCercul Noica a luat nastere in 2004, la initiativa mai multor studenti ai Facultatii de Filozofie. Initial, intrunirile aveau loc in incinta facultatii, in conditiile in care Casa Lovinescu nu era inca amenajata. Cercul este frecventat actualmente de aproximativ 40 de studenti si absolventi de filozofie, reuniti in jurul unui nucleu format din Sorin Lavric, Catalin Buciumeanu, Ana Petrache, Bogdan Duca, Razvan Andrei si Paul Sandu. Dupa cum declara Sorin Lavric, studentii sunt selectati pe criteriul formatiei filozofice, dublata de aptitudini literare, obiectivul cercului fiind acela de a forma un grup de tineri exegeti ai operei lui Constantin Noica. Potrivit lui Sorin Lavric, studiul operei lui Noica, demarat de Gabriel Liiceanu, risca sa se termine odata cu el, atata timp cat nu se vor face eforturile necesare pentru ca demersul sa aiba continuitate. Cercul Noica a beneficiat de sprijinul deplin al lui Gabriel Liiceanu chiar de la inceput, el fiind de altfel cel care a reusit sa trezeasca in Facultatea de Filozofie entuziasmul pentru studierea operei ganditorului de la Paltinis.

Cercul Noica este singurul cerc de studii filozofice din tara focalizat pe studiul unui autor roman, cel putin singurul care reuseste sa razbata in presa culturala si de specialitate. Situatie regretabila, daca e sa ne gandim si la alte nume mari ale filozofiei romanesti care ar trebui sa beneficieze de o astfel de atentie, concretizata prin abordari de nivel profesionist, si am putea sa mentionam aici numele lui Lucian Blaga, spre exemplu. Sorin Lavric acuza, de altfel, lipsa unui cadru necesar menit sa incurajeze acest gen de demersuri, indicand, printre altele, imposibilitatea ca studentii romani sa obtina burse de studiu in strainatate pentru studii ce ii privesc pe ganditorii romani, printre care si Noica: „Noica nu este o valuta forte la fel ca alti filozofi internationali” . In fapt, noi suntem cei care putem si carora ne revine misiunea de a promova valorile culturii romane, dezvaluindu-le apoi si pe scena culturii internationale. Nu ne putem astepta ca cei din afara sa ne descopere si sa ne faca valorile cunoscute. Drept pentru care, afirma Sorin Lavric, avem nevoie de burse acordate de statul roman sau de fundatii culturale private care sa incurajeze studiul filozofilor romani, avem nevoie de conferinte internationale si de seminarii sau tabere de vara pe aceasta tema, dar, mai mult decat orice, trebuie sa ne straduim ca filozofii romani sa devina accesibili in afara, prin intermediul traducerii lor in limbi de circulatie internationala. Cercul Noica poate reprezenta o initiativa model pentru demersuri similare axate pe studiul altor ganditori autohtoni.
din: Filozofia romaneasca, valorizata la Casa Lovinescu (ALEXANDRU RACU), Revista 22, ANUL XV (898) (25 mai – 31 mai 2007)

Publicitate